Чим захистити вікна, закрити розбите вікно або заклеїти тріщину на склі?

03.07.2023

Російські окупанти постійно атакують мирні українські міста БПЛА, ракетами і бомбами. Через це багато об’єктів повністю або частково руйнуються. Особливо страждають скляні елементи навіть далеко за межами влучання.

В умовах повномасштабної війни одразу замінити пошкоджене скло — непросте завдання, адже  майстерні вже завантажені замовленнями і стикнулися з браком скла.

Чим захистити вікна?

Основна задача  — захистити вікна від уламків і вибухової хвилі й не дати розлетітися розбитому склу по приміщенню або зменшити площу ураження. Для цього потрібно максимально покрити площу вікна скотчем або самоклеючою плівкою. Якщо скло вилітатиме, то не дрібними шматочками, а цілком або великими фрагментами.

Паперовий малярний скотч (жовтий) кволий і швидко відклеюється, тому не надійний. Звичайний (прозорий) тягучий, відповідно, краще тримає але має товщину близько 0,04 мм і може залишати сліди клею на склі. Але прозора самоклеюча плівка товстіша  (ПВХ від 0,07 мм, поліуретанова - 0,16 мм), естетичніша і простіша в нанесенні на площу. Потрібно врахувати, що прозорість скла на яке нанесена плівка – зміниться.

Також можна додатково захистити вікна прозорим м’яким прозорим ПВХ товщиною 3 мм, який теж  можна придбати у компанії «Пластікс-Україна» як в рулонах  1х20 м і 1,5х20 м, так і на відріз.

Такий матеріал закріплений перед вікном надійно захистить скло навіть від доволі великих уламків.

windows-5

windows-3

Якщо поставити на вікно такий захист, скло не повилітає, оскільки ПВХ поглинає ударну хвилю.

Не можна залишити поза увагою що при використанні пластифікованого ПВХ, в приміщенні буде світло.

Під час тривоги вікна краще не закривати, а закріплювати скотчем, щоб ударною хвилею не знесло рами. Для надійності між рамою і стулкою кладуть спінений поліетилен щоб не розчинялися від протягу. Від вибуху вікно відкривається, а не вилетить, уламки не розлітаються. Вазони та інші предмети з підвіконня краще прибрати.

Чим закрити розбите вікно?

Якщо вікна вилетіли, тимчасово можна вставити прозоре оргскло, полікарбонат або листовий поліестер. Ці матеріали пропускають до 90% сонячного світла.

windows-1

Вони міцні, витримують удари та вибухову хвилю. Але якщо все ж таки розіб'ються, не розлітаються вщент як скло. Вони значно естетичніше виглядають, ніж поліетиленова плівка, фанера або OSB.

windows-4

ПВХ профіль і підвіконня можна тимчасово полагодити:

-          для  щілин до 7 мм клей Cosmofen 345 (Cosmo SL-660.150) білий, після полімеризації - м'який,

-          для ремонту профілів і щілин до 3 мм - клей Cosmofen Plus weiss (COSMO SL-660.120) білий, після полімеризації – твердий.

Чим заклеїти тріщину на склі?

Спочатку потрібно очистити скло від пилу та забруднень: промити його водою з додаванням мийного засобу для скла. Коли просохне, знежирити місце довкола тріщини. Для цього беруть ватний тампон, змочують в ацетоні та протирають скло.

Тепер можна заклеювати тріщину. Для цього потрібно набрати в шприц трохи силіконового клею та акуратно заповнити тріщину. Краще робити це повільно, щоб клей встиг рівномірно розподілитись. У деяких тюбиків передбачена зручна насадка, щоб порції клею, що видавлюються, були невеликими. Якщо розмір насадки дозволяє залити силіконовий клей на ділянку пошкодження, шприц не потрібен.

Якщо тріщина на склі велика, перед використанням силіконового клею заклеюють її з обох боків прозорим скотчем або прозорою самоклеючою плівкою. В порожнину, що утворилася, заливають клей, а після висихання видаляють скотч. Для кращого висихання залишають скотч із клеєм на 12 годин до повного висихання. Опціонально можна додатково поклеїти прозору плівку для убезпечити від подальшого утворення уламків.

Поделиться ссылкой

Лента новостей: